In de wetenschap dat geld lenen geld kost, heb je soms simpelweg geen andere optie dan geld te lenen. De wasmachine gaat stuk, de auto laat je staan of er is iets anders dat je verplicht tot het doen van een investering, terwijl je bankrekening dat eigenlijk niet toelaat. Geld lenen is in ons land op verschillende manieren mogelijk. De lening berekenen is pas een onderwerp als je eerst weet bij wie je gaat lenen en of je überhaupt in aanmerking komt voor een lening.

Geld lenen is een stapsgewijs traject

Het geld lenen van geld doe je stap voor stap. In de eerste plaats vraag jij je af bij wie je een lening aan wilt gaan. Je kunt lenen door familie of vrienden te vragen, je kunt proberen een lening via de werkgever te krijgen en je kunt het gewoon van de bank of een andere geldverstrekker doen. Kies je voor een bank of geldverstrekker, dan is het eerst afwachten wat de codering bij het BKR zegt. Ben jij iemand die altijd keurig betaalt, dan heb je van het BKR geen last en krijg je vaak gewoon een lening, Bij een negatieve codering lukt je dat niet, en zul je het dus bij vrienden, familie of je werkgever moeten proberen.

Nu kun je aan de slag met lening berekenen

Is de lening akkoord en heb je de beste geldverstrekker gevonden? Dan is je lening berekenen een volgende stap. Je wilt natuurlijk weten wat je kunt lenen. Welnu, de lening berekenen levert voor iedereen een ander antwoord op. Sluit jij je lening online af, dan wordt vaak een maximum van 75.000 euro aangehouden. Dat is wel voor iedereen gelijk.

Behalve je inkomen is ook het uitgavenpatroon van belang

De geldverstrekker kijkt bij de lening berekenen naar onder meer jouw inkomen. Nu is het niet zo dat hoe meer geld je verdient, hoe meer je kunt lenen. Want net zo belangrijk als je inkomen is, zijn de uitgaven dat ook. Behalve naar het geld dat je verdient, wordt dus ook naar je uitgaven gekeken en dan speciaal naar de woonlasten, naar het normbedrag van het Nibud, de kosten die je eventueel hebt voor een (lease)auto en of je alimentatie betaalt en andere leningen heeft uitstaan. Het normbedrag van het Nibud is het bedrag dat gemiddeld genomen noodzakelijk is om normaal te kunnen leven.

Meer inkomsten betekent niet automatisch meer kunnen lenen

Al deze factoren samen maken lenen berekenen niet moeilijk meer. Zo goed als alle verstrekkers van krediet hanteren op basis van de inkomsten en uitgaven de maximale leensom. De hoogte van die leensom kan dus per persoon anders zijn en het is niet per definitie zo dat jij met meer inkomen dan de buurman automatisch ook meer kunt lenen. Wil je dus geld lenen, zorg dan dat je altijd een goed beeld hebt van dat van je aan geld binnenkrijgt en wat jouw kosten per maand zijn. Voor het lening berekenen is dat cruciale informatie namelijk. Kijk voor meer informatie op Nederlandskredietcollectief.nl.